Terapija bojama

earthcoloursKromoterapija je holistička metoda liječenja i koristi frekvencije koje stvaraju različite boje kako bi vratila tijelo u ravnotežu. Upotrebom različitih naprava, uključujući filtere i lampe, obojena svjetlost može se projicirati na različite dijelove tijela, ali svjetlost treba koristiti u liječenju samo pod vodstvom iskusnog terapeuta

Prostim okom čovjek može raspoznati oko 2.000 različitih nijansi, a kombinacija različitih boja stvara nam cjelovitu sliku i sinergiju prostora. Boje su dio našeg života, njima izražavamo svoju osobnosti, emocije te vizualno komuniciramo. Terapija bojama ili kromoterapija, holistička metoda liječenja koristi frekvencije koje stvaraju različite boje kako bi vratila tijelo u ravnotežu. Upotrebom različitih naprava, uključujući filtere i lampe, obojena svjetlost može se projicirati na različite dijelove tijela, ali svjetlost treba koristiti u liječenju samo pod vodstvom iskusnog terapeuta.
Raspoloženje u bojama

Kromoterapija se može koristiti za liječenje fizičkih, mentalnih, emocionalnih ili duhovnih problema te za opuštanje. Boje su snažan alat za postizanje psihičke i fizičke ravnoteže, tako se u medicini sve češće koriste u saniranju alergija, upala, reumatskih bolova, migrena, hormonalnih smetnji. Znanstvenici tvrde da mozak shvaća boje, kao želudac hranu, te kao što tijelo traži neku vrstu hrane, tako i mozak zahtjeva određenu boju.
U znanosti je poznato da svaki element u periodičkom sustavu elemenata vibrira određenom frekvencijom boje (npr. dominantna boja vodika je crvena, kisik je plavi, natrij je sivkasto bijeli, itd.). Dakle, sve što unosimo u tijelo ima svoju boju (vibraciju). Boje sadržane u svjetlu su nutrijenti, tako da je metoda upotrebe boja kao terapijskog sredstvo (kromoterapija, fototerapija) jedna od najučinkovitijih terapijskih tehnika. frequency_chart
Crvena: Boja nagona, vezujemo je uz fizičku energiju, libido i seksualnost. Vibracije su joj snažne i tople. Izaziva intenzivne osjećaje, poboljšava krvnu sliku, normalizira protok krvi i razmjenu tvari u organizmu.
Iako pomaže u svladavanju negativnih misli, crvena asocira i na ljutnju; ako u našem sustavu imamo previše ove boje ili je ima previše u našem okruženju, možemo osjećati iritaciju, nestrpljivost te se osjećati nelagodno.
Crvena boja koristi u liječenju paralize i raznih upala u organizmu, djeluje uspješno u borbi protiv akni, osipa i posljedica opeklina te smrzavanja kože.
Žuta: Daje osjećaj topline i svjetla, potiče odvažnost, optimizam, te povećava koncentraciju i pamćenje. Pomaže pri donošenju odluka, ispravnih prosudbi, dobroj organizaciji, usvajanju novih ideja, potiče sposobnost da se stvari sagledaju iz više točaka.
Previše žute izaziva mentalnu napetost i osjećaj zasićenosti.
Povoljno djeluje i na rad probavnoga sustava te ublažava strije. Korisna je i za kožu, živčani sustav i vid. Čisti organizam od toksina, pomaže kod zatvora, utječe na kretanje tjelesnih tekućina, kontrolira znojenje i smanjuje nadutost. Korisna je kod nedostatka samouvjerenosti i optimizma. Uz pomoć energije žute boje svakako se lakše nositi sa poteškoćama, stoga se okružite žutom bojom kada donosite velike životne odluke.
Zelena: Dobiva se miješanjem žute i plave i najuravnoteženija boja u spektru. Instinktivno je tražimo kada smo pod stresom ili kod emocionalnih trauma. Stvara osjećaj ugode, opuštanja; umanjuje stres i balansira emocije.
To je vesela i opuštajuća boja koja potiče znatiželju, no u prevelikim količinama izaziva hiperaktivnost i neodlučnost.
Pomaže u uspostavljanju pravilnog ritma rada srca, odmara oči, djeluje protuupalno i antialergijski, pospješuje rad bubrega i smiruje glavobolju i nervozu, te smiruje i nadraženu kožu. Zelena boja pomaže u slučaju klaustrofobije, jer simbolizira prostranstvo i dovodi u harmoniju.
Plava: Boja smirenja, ali i kontrole. Poput zelene i tirkizna plava pomaže kod mentalne napetosti i umora. Inače, plava boja pojačava mentalne sposobnosti, potrebu za komunikacijom i kreativnim izražavanjem.
U prevelikoj količini izaziva nesigurnost i nestabilnost.
Ublažava osjećaj boli, a korisna je u borbi protiv migrena, bolova u vratu i leđima. Normalizira preosjetljivu i upalama sklonu kožu te postiže zavidne rezultate u terapiji nesanice i regulaciji tjelesna težine.
Ljubičasta: boja koja spaja energiju crvene i stabilnost plave. Simbolizira moć, ambiciju, bogatstvo, ekstravaganciju, povezana je sa mudrošću, dostojanstvom, neovisnošću, kreativnošću, tajnom i magijom. Jača intuiciju, potiče empatiju i djeluje umirujuće. Odlična je za bolesti vlasišta, išijas, tumore, reumatizam, grčeve te epilepsiju. Pomaže pri liječenju uznemirenosti i kod mršavljenja jer ubija apetit. Ovo je rijetka boja u prirodi. Prema anketama, oko 75 posto djece radije bira ljubičastu nego bilo koju drugu boju.

Svakodnevna lista problema na koje djeluje terapija bojama sve je veća. Kako se primjena te tehnike sve više primjenjuje, uočljiviji su i njezini rezultati. Navedene korelacije boja i problema samo su mali broj primjera iz široke palete utjecaja boja na ljude.
U praksi se odlično pokazao Bioptron Medal o kojem možete više pročitati na službenoj stranici Bioptron.
https://shop.zepter.hr/zepter/wwf5rnhe9f
bioptron

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *